Reuters: Οι Έλληνες δεν βάζουν μυαλό...






 
Όταν εσείς ανακαλύπτατε το κρέας,εμείς είχαμε ήδη χοληστερίνη.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες προσπαθούν να σώσουν την Ελλάδα από μια χρεοκοπία που μπορεί να προκαλέσει παγκόσμια οικονομική αναταραχή, αλλά οι Έλληνες από μόνοι τους φαίνεται να βρίσκονται σε άρνηση.

Όπως επισημαίνει σε ανάλυσή του το Reuters, σε μια αντίδραση που προκαλεί οργή στο εξωτερικό, «οι Έλληνες φαίνονται περισσότερο διατεθειμένοι να κατηγορούν άλλους για τα προβλήματά τους αντί να αποδεχθούν ότι κάτι δεν πάει καθόλου καλά με την χώρα τους και είναι ανάγκη να πάρουν επώδυνα φάρμακα».

Ο αναλυτής της HIS Global Insight, Jan Randolph, δήλωσε πως οι απλοί άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν τη σοβαρότητα της κατάστασης. Όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για ολόκληρη την παγκόσμια οικονομία.
Όπως σχολιάζει το Reuters, κανένα τμήμα της κοινωνίας δεν φαίνεται να καταλαβαίνει τη σοβαρότητα της κατάστασης, σύμφωνα με αναλυτές, ενώ οι επενδυτές φοβούνται ότι οι πολιτικές αναταραχές και η αντίθεση στα μέτρα λιτότητας, μπορεί να σπρώξουν τη χώρα σε μια ανεξέλεγκτη χρεοκοπία.

«Τη στιγμή που χώρες όπως η Λετονία έχουν λάβει το φάρμακο του ΔΝΤ, και υπέστησαν άμεση αλλά επώδυνη συρρίκνωση και τώρα είναι σε πορεία ανάκαμψης, η ελληνική υπόθεση απειλεί να μοιάσει με την περίπτωση της Αργεντινής, που χρεοκόπησε το 2011 και είναι ακόμη εκτός αγορών», επισημαίνει το Reuters.

Μάλιστα, σχολιάζει ότι οι δανειστές της Ελλάδας, η ΕΕ και το ΔΝΤ, έχουν ζητήσει πολιτική συναίνεση για να δοθεί νέο πακέτο διάσωσης, «αλλά στη χώρα, το μεγαλύτερο διάστημα το περνάνε κατηγορώντας ο ένας τον άλλο αντί να ψάχνουν για λύσεις». «Η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση υποδεικνύουν η μία την άλλη ως υπεύθυνους για το ότι δεν έχει βρεθεί λύση, οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού κλάδου κατηγορούν τους δημόσιους υπαλλήλους, οι τελευταίους τους φοροφυγάδες και οι περισσότεροι Έλληνες λένε ότι οι διεφθαρμένοι πολιτικοί είναι το βασικό πρόβλημα», σχολιάζει το Reuters.

Φιλοξενεί δε δηλώσεις του Θεόδορου Κολουμπή του ΕΛΙΑΜΕΠ, ο οποίος επισημαίνει πως το μεγαλύτερο πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας είναι η τάση τους να θεωρούν κάποιον άλλο υπεύθυνο για οτιδήποτε πάει στραβά. «Είναι σαν κάποιος να έχει μια πολύ σοβαρή ασθένεια, και θέλει να ξέρει τι την προκάλεσε αντί θα πάρει φάρμακα να θεραπευτεί».

Ο αναλυτής της HIS Global Insight, Jan Randolph, σχολιάζει χαρακτηριστικά πως το 99% των ελληνικών προβλημάτων είναι από δική τους υπαιτιότητα. «Εάν όλοι είχαν πληρώσει τους φόρους τους, δεν θα υπήρχε τόσο μεγάλο έλλειμμα».

Άλλο ένα πρόβλημα που εντοπίζουν οι αναλυτές είναι ότι ο ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου δεν έχει κατορθώσει να εξηγήσει στους πολίτες πόσο «απελπιστική είναι η κατάσταση. Μια χρεοκοπία θα είχε μεγάλη επίδραση όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και εκτός συνόρων».

Μάλιστα, τονίζει ότι ένας τραπεζίτης από κεντρική τράπεζα ευρωπαϊκής χώρας, μετά από τις τελευταίες εξελίξεις των δύο προηγουμένων ημερών στο πολιτικό σκηνικό της Ελλάδας, δήλωσε εξοργισμένος «δεν πιστεύω ότι τα κάνουν αυτά ενώ τους προσφέρονται όλα αυτά τα χρήματα».

Η JP Morgan εξάλλου σε report της αναφέρει πως το πραγματικό ρίσκο για το επόμενο πακέτο, προέρχεται από την ίδια την Ελλάδα. Προσθέτει ότι ο πρωθυπουργός χάνει τη στήριξη από το ίδιο το κόμμα του, και υπάρχει μεγάλη διαμάχη μεταξύ των πολιτικών αλλά και των πολιτών.

Το Reuters επισημαίνει ακόμη ως οι αγορές είναι σκεπτικές πλέον για το ότι η Ελλάδα μπορεί να σωθεί, τουλάχιστον όχι μετά από τις βίαιες συγκρούσεις της Τετάρτης.

«Δε νομίζω πως οι διαμαρτυρίες θα σταματήσουν, ούτε ότι οι Έλληνες θα τα καταφέρουν. Νομίζω ότι κατευθυνόμαστε σε μια χρεοκοπία», δήλωσε ο αναλυτής της Control Risks, David Lea.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: