Σκυλιά Μέντιουμ;;

Όσοι από εμάς έχουμε ζήσει με σκυλιά, για κάποιο χρονικό διάστημα της ζωής μας, έχουμε σίγουρα διαπιστώσει την ικανότητα των τελευταίων να διαισθάνονται την κούραση, την κατάθλιψη, τον πονοκέφαλο ή και άλλες ασθένειες, προτού καν εκδηλώσουμε κάποια εξωτερικά συμπτώματα. Επιπλέον σύγχρονοι μελετητές υποστηρίζουν πως τα σκυλιά μπορούν και διαισθάνονται ακόμα και τις πλέον σοβαρές παθήσεις, όπως είναι ο καρκίνος.
Νέα έρευνα του Πανεπιστημίου της Φλόριντα έρχεται να επιβεβαιώσει όλα τα παραπάνω, υποστηρίζοντας ότι τα σκυλιά έχουν όντως την ικανότητα να αντιλαμβάνονται τα συναισθήματα μας, η οποία μάλιστα είναι έμφυτη. Επιπλέον οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως όσο περισσότερο αυτά ζουν πλάι στους ανθρώπους, τόσο πιο αναπτυγμένη εμφανίζουν αυτή την ικανότητα.
Τα συμπεράσματα αυτά προέκυψαν από πείραμα, το οποίο πραγματοποιήθηκε από την Μονίκ Γιουντέλ και την ομάδα της, και περιλάμβανε ένα δείγμα από σκυλιά και λύκους, χωρισμένο σε δύο ομάδες. Οι επιστήμονες έδωσαν τη δυνατότητα στα κυνοειδή αυτών των δύο ομάδων, να ζητιανέψουν για φαγητό, είτε από ένα άτομο που τους έδινε προσοχή είτε από ένα αδιάφορο.
Εκείνο που εντυπωσίασε εξαρχής τους ερευνητές ήταν το γεγονός πως οι λύκοι εμφανίζονταν εξίσου πρόθυμοι να παρακαλέσουν για φαγητό, τουλάχιστον από το άτομο εκείνο που τους έδινε προσοχή. Η συμπεριφορά τους αυτή απέδειξε πως η ικανότητα του σκύλου να δρα, ανάλογα με την προσοχή που του δίνει κάποιος άνθρωπος, είναι όντως έμφυτη, καθώς σε αντίθεση με τους εξημερωμένους συγγενείς τους, οι λύκοι δεν είχαν εκπαιδευτεί για να ζητιανεύουν. Ωστόσο και παρά το γεγονός πως η έρευνα απέδειξε το έμφυτο της ικανότητας, οι επιστήμονες παρατήρησαν επίσης, πως τα αδέσποτα σκυλιά δεν αντιλαμβάνονταν τους ανθρώπους τόσο εύκολα όσο τα οικιακά, κάτι που δείχνει πως η συχνότερη επαφή των τελευταίων με τους ανθρώπους αυξάνει τις δυνατότητες τους.
«Η έρευνα μας έδειξε πως η ικανότητα των σκυλιών να ακολουθούν τη συμπεριφορά των ανθρώπων έχει να κάνει με την αποδοχή των τελευταίων ως κοινωνικών συντρόφων, αλλά και με την τάση που έχουν να παρακολουθούν τα άκρα και τις κινήσεις τους, έτσι ώστε να αποκομίσουν κάποιο ενθαρρυντικό σημάδι, σχετικά με την συμπεριφορά τους. Το είδος της προσοχής, το πλαίσιο μέσα στο οποίο παρουσιάζεται μια εντολή, καθώς και η προηγούμενη εμπειρία, είναι όλα εξίσου σημαντικά», δηλώνουν οι ερευνητές. Όλα δείχνουν πως την επόμενη φορά που θα παρατηρήσετε πως ο σκύλος σας αισθάνεται θλιμμένος απέναντι σας χωρίς κάποιο εμφανή λόγο, μάλλον θα πρέπει να του δώσετε μεγαλύτερη προσοχή.
Πηγή: http://www.blue-planet.gr/index.php?ID=news&Rec_ID=1635

Δεν υπάρχουν σχόλια: