Γιατί θέλω σκύλο;


Ένας σκύλος σίγουρα έχει πολλά πράγματα να προσφέρει στον κάθε έναν...

Η παρουσία ενός σκύλου στη ζωή οποιουδήποτε ανθρώπουμπορεί να έχει θεαματικά αποτελέσματα, μπορεί να την αλλάξει ριζικά.

Δυστυχώς, οι αλλαγές που φέρνει δεν είναι πάντα και δεν είναι όλες θετικές και ευεργετικές για τον ίδιο τον ιδιοκτήτη ή για το περιβάλλον του. Σημαντικός παράγοντας η επιλογή και οι λόγοι επιλογής του σκύλου.





Γιατί λοιπόν θέλω σκύλο;

Θέλω σκύλο γιατί έχει ένα πολύ ωραίο ο γείτονας μου!

Από τους χειρότερους λόγους που μπορεί να έχει κάποιος για την απόκτηση σκύλου είναι...η ζήλια. Ακόμα κι αν δεν είναι η "κακιά ζήλια" αλλά ένας θαυμασμός και μια παρορμητική λαχτάρα που δεν βρίσκει λογική, σίγουρα δεν μπορεί να είναι ο λόγος απόκτησης σκύλου.

Η στιγμιαία και πολλές φορές "ωραιοποιημένη" εικόνα που έχουμε από ένα σκύλο κάποιου που δεν γνωρίζουμε καλά, δεν μπορεί να μας προδιαθέσει ή να μας πληροφορήσει για μια σημαντική δέσμευση όπως αυτή της απόκτησης ενός κατοικίδιου.

Θα πρέπει να εξετάσουμε την απόκτηση σκύλου με βάση της δικές μας προσωπικές ανάγκες, τον δικό μας τρόπο ζωής (συνυπολογίζοντας και τις επερχόμενες αλλαγές) και το δικό μας περιβάλλον και περίγυρο.

Το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να μιλήσουμε με ανθρώπους που έχουν, εκτρέφουν ή γνωρίζουν καλά την φυλή ή τον τύπο σκύλου που θέλουμε να αποκτήσουμε (ρωτώντας ακόμα και τον γείτονα, αλλά όχι αποκλειστικά) και να είμαστε υπομονετικοί στην επιλογή και της κινήσεις μας γενικότερα.

Επειδή η φυλή είναι δημοφιλής!

Άλλος ένας λόγος από το Top 10 των "χειρότερων" ...Ειδικά αν συνοδεύεται και από την σκέψη ότι θα αναπαράγω τα σκυλιά μου για να "βγάλω εύκολο χρήμα".

Συνεργοί και "θύτες" σε αποφάσεις βασισμένες σε αυτό το κριτήριο είναι τις περισσότερες φορές ο κινηματογράφος και η τηλεόραση, που μέσα από απεικονίσεις (συνήθως ανακριβής) σκύλων, δημιουργούν "μόδες".

Όλοι γνωρίζουμε τα τρισχαριτωμένα 101 σκυλιά της Δαλματίας που αποτελούσαν υποδείγματα σκύλων για τους ιδιοκτήτες τους...Γεγονός που απέχει αρκετά από την πραγματικότητα μια που η φυλή δεν είναι και από τις πλέον εκπαιδεύσιμες και μάλλον είναι από αυτές που θα χαρακτηρίζαμε "ξεροκέφαλες".

Το ίδιο μπορούμε να πούμε και για τα λιγότερο γνωστά Ακίτα, που όμως μετά την ταινία Hatchiko και την "ρετουσαρισμένη" εικόνα του σκύλου πρωταγωνιστή, γνωρίζουν επικίνδυνη "άνθηση". Τα Ακίτα δεν είναι αυτό που θα λέγαμε "σκυλιά για τον καθένα", είναι αρκετά "σκληρά" και επίμονα σκυλιά που έχουν ανάγκη από ένα έμπειρο και με όρεξη ιδιοκτήτη.

Τα περισσότερα σκυλιά της "οθόνης" είναι ζώα που δεν είναι εύκολα προσαρμόσιμα στις συνθήκες ενός μέσου σπιτιού και δεν φτάνουν για μια καλή συμβίωση οι γνώσεις και οι ετοιμότητα ενός αρχάριου ή μέσου ιδιοκτήτη. Δυστυχώς όμως, η δημοτικότητα τους προσελκύει πολλούς καιροσκόπους και κερδοσκόπους εκτροφείς στην αναπαραγωγή και την ανεξέλεγκτη διάθεση τέτοιων σκύλων.

Θέλω ένα σκυλάκι για το παιδί μου!

Μπορεί η πρόθεση να είναι "άγια" και η ιδέα καλή, μόνο όμως αν έχετε στο νου σας πως τον σκύλο δεν μπορεί και δεν θα τον φροντίζει το παιδί. Πως οι ευθύνες και τα "βάρη" μιας τέτοιας πράξης θα πρέπει να "πέφτουν" σε κάποιον ενήλικα και μάλιστα με τις απαραίτητες, υποτυπώδης γνώσεις και διάθεση.

Καθημερινές βόλτες, καθημερινό τάισμα και πότισμα, επισκέψεις στον κτηνίατρο, αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών και πολλά ακόμα δεν μπορείτε να τα περιμένετε εξ'ολοκλήρου από ένα παιδί.

Επίσης, θα πρέπει ένας έμπειρος (κατά προτίμηση) ενήλικας να δείξει και να κατευθύνει το παιδί σωστά στο πως και γιατί πρέπει να φροντίζει ένα σκύλο και ποιές οι ανάγκες και τα χαρακτηριστικά που χρήζουν προσοχής και σεβασμού.

Θα πρέπει να σκεφτείτε πως τα παιδιά μεγαλώνουν και "αλλάζουν"...Σήμερα μπορεί να ενθουσιάζονται και να παίζουν 24/7 με ένα κουταβάκι, αλλά σε λίγα χρόνια δε θα ενθουσιάζονται εξίσου με την φροντίδα ενός ενήλικου ή γερασμένου σκύλου.

Τέλος, δεν κάνουν όλες οι φυλές ή οι τύποι σκύλων για οικογένεια και παιδιά. Κάποια σκυλιά δεν ανέχονται πολλές ενοχλήσεις και προτιμούν μια πιο ήρεμη ζωή. Εδώ θα πρέπει η επιλογή σας ή η καθοδήγηση και η προσοχή σας να είναι συνεχής. Ποτέ δεν αφήνουμε παιδιά και σκυλιά, οποιασδήποτε ηλικίας ή φυλής, χωρίς επίβλεψη ενήλικα!

Θέλω ένα φύλακα!

Τις περισσότερες φορές, ένας φράχτης, ένας συναγερμός, μια εταιρεία Security είναι πολύ καλύτερες λύσεις για τις ανάγκες μας από την απόκτηση ενός σκύλου για φύλακα.

Ένα κουτάβι θα μπορεί να "αποδώσει" ως φύλακας σε αρκετά μακρινό χρονικό διάστημα και αυτό μόνο με την σωστή εκπαίδευση από επαγγελματία εκπαιδευτή. Δεν είναι όλες οι φυλές φύλακες και σίγουρα δεν είναι όλες οι φυλές "φυσικοί φύλακες".

Ακόμα και οι ανάγκες "φύλαξης" από άνθρωπο σε άνθρωπο είναι διαφορετικές (άλλος είναι ευχαριστημένος με ένα σκύλο "συναγερμό" που θα γαυγίσει και άλλος έχει απαίτηση από σκύλο που θα σταματά ένοπλο εισβολέα).

Σημαντικός παράγοντας είναι το αν ακόμα θα θέλω τον σκύλο ή τι θα κάνω με τον σκύλο αν δεν "βγεί" όπως περίμενα ή αν οι ανάγκες μου για φύλαξη αλλάξουν (ή πάψουν).

Ο σκύλος "γυναικοπαγίδα"...

...και όμως υπάρχουν και αυτοί!...που θα πάρουν σκύλο με βάση τις γυναίκες (ίσως και τους άντρες) που μπορεί να "προσελκύσει".

Θα πρέπει βέβαια να γνωρίζουν πως ένας σκύλος ζεί 24 ώρες το εικοσιτετράωρο και για περίπου 10-15 χρόνια. Οι ανάγκες του και η εμφάνιση του αλλάζουν και η "επιτυχία" του σαν "μαγνήτης" μπορεί να φθίνει...Δεν είναι καλή λύση...Προτιμήστε κάτι άλλο!

Για να γίνω εκτροφέας και να βγάζω λεφτά!

Άστο...Παράτα τα τώρα και μάλλον θα μείνεις με περισσότερα χρήματα.

Η εκτροφή είναι ένα χόμπι, ένα "μεράκι" και μόνο έτσι θα πρέπει να αντιμετωπίζεται. Σαν κάθε χόμπι λοιπόν, τα χρήματα που "απαιτεί" είναι σαφώς περισσότερα από αυτά που μπορεί να δώσει. Οι εξαιρέσεις είναι μάλλον παραπλανητικές και δεν θα έπρεπε να λαμβάνονται ως παράδειγμα.

Για να γίνει "επικερδής" μια τέτοια προσπάθεια θα πρέπει να γίνει σε επίπεδα "puppy mill" και κουταβοπαραγωγής με μηδενικό επίπεδο συνθηκών, γνώσεων, εξετάσεων, προδιαγραφών άρα και εξόδων...Αν σε αυτό στοχεύετε τότε χίλιες φορές ΜΑΚΡΥΑ!

Χιλιάδες σκυλιά πεθαίνουν, μένουν αδέσποτα και βασανίζονται διότι κάποιοι νομίζουν πως ένα χρηματικό κέρδος εφήμερο αξίζει κάθε τίμημα.

Αφού το είδα και το θέλω!

Ένας σκύλος απαιτεί χρόνο, χρήμα, επιμονή, υπομονή και πολλά άλλα και δεν είναι κάτι που μπορείς να "βάλεις στην άκρη" ή να "κλείσεις" από μια on/off λειτουργία.

Αποφεύγετε να αγοράζεται παρορμητικά (impulse buy) οτιδήποτε, πόσο μάλλον σκύλο. Αν και σε αυτό στηρίζονται τα περισσότερα pet shops που πωλούν κουτάβια στις βιτρίνες τους, θα πρέπει να αντισταθείτε.

Η λύπη, η στεναχώρια, ο ενθουσιασμός...δεν είναι καλοί σύμβουλοι.

Σίγουρα υπάρχουν πολλοί ακόμα λόγοι ή "υπολόγοι" που ωθούν τους ανθρώπους σε μια τέτοια λανθασμένη απόφαση. Η απόκτηση σκύλου δεν είναι αυτοσκοπός, δεν είναι status, δεν είναι απόδειξη φιλοζωίας.

Αντίθετα, η υπεύθυνη στάση και η ενημέρωση πριν κάθε ενέργεια είναι δείγμα πολιτισμού και παιδείας, με ή χωρίς σκύλο.


Αναρτήθηκε στο dogforum.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: