Επιθετικότητα προς άλλα σκυλιά

Τα ακόλουθα είναι μερικά από τα βασικά σημεία της θετικής μεθόδου που χρησιμοποιούμε για να μειώσουμε την επιθετικότητα μεταξύ σκύλων. Χρειάζεται πρώτα να εξαλείψουμε το στοιχείο του φόβου που νιώθει ο σκύλος προτού να είμαστε σε θέση να πλησιάσουμε κοντά σε άλλους σκύλους ή να τον αφήσουμε να παίξει ελεύθερα μαζί τους.

1. Χρησημοποιήστε τροφή. Βαδίστε με τον σκύλο σας στο λουρί προς το μέρος που θα συναντήσετε άλλα σκυλιά (στο λουρί και αυτά). Την στιγμή που εσείς και το σκυλί σας αντικρύσετε το άλλο σκυλί, από απόσταση, αρχίσετε να μιλάτε ήρεμα και ευχάριστα στο σκυλί σας και αρχίσετε να του δίνετε τις πιο νόστιμες (για το σκυλί) λιχουδιές (πχ. κρέας) που θα έχετε φροντίσει να έχετε μαζί σας. Ο στόχος είναι να κάνουμε το σκυλί να συνδιάσει την παρουσία του άλλου σκυλιού με τις υπέροχες λιχουδιές που του προσφέρετε. Φροντίστε να μην πλησιάσετε πολύ κοντά και μην πλησιάζετε προς το άλλο σκυλί σε ευθεία γραμμή. Μείνετε σε τέτοια απόσταση που το σκυλί σας να παρασμένει ήρεμο και να τρώει τις λιχουδιές.
Όταν απομακρύνουν το άλλο σκυλί (μετά από 5-10 δευτερόλεπτα στην αρχή), σταματάμε να δίνουμε λιχουδιές και αρχίζουμε να δίνουμε πάλι μόλις το άλλο σκυλί ξαναεμφανιστεί. Θέλουμε το σκυλί μας να νοιώθει ότι η παρουσία του άλλου σκυλιού μας κάνει και του δίνουμε τις λιχουδιές και ότι η απουσία του αυτόματα σταματάει την ροή των ωραίων πραγμάτων (πχ. λιχουδιές). Προσπαθούμε να αλλάξουμε την ψυχολογία του από φόβο / επιθετικότητα σε χαρά και ασφάλεια.

2. Χρησιμοποιήστε ένα κολάρο κεφαλιού (head collar). Σας επιτρέπει να καθοδηγείτε το σκυλί σας σε 'δύσκολες' καταστάσεις (όταν προσπαθεί να ορμήξει προς το άλλο σκυλί) χωρίς να προσθέτετε φυσική δυσφορία στην αντίληψη του για την παρουσία του άλλου σκυλιού. Η χρήση του κολάρου κεφαλιού ηρεμεί κάπως το σκυλί σας και σας δίνει την αυτοπεποίηθηση ότι μπορείτε και το ελέγχετε. Το λουρί πρέπει να είναι κοντό και να παραμένει χαλαρό. Κρατείστε το σκυλί κοντά σας χρησιμοποιώντας τις λιχουδιές , μιλώντας του ήρεμα και αλλάζωντας ελαφρώς κατευθύνσεις. Προσπαθείτε να το μάθετε να 'αγνοεί' τα άλλα σκυλιά αντί να τα απειλεί.

3. Σταδιακά μειώστε την απόσταση επιλέγωντας την πορεία και το σημείο που το σκυλί σας νοιώθει ασφαλή. Πλησιάστε εξαιρετικά αργά διαγράφωντας καμπύλη. Το σκυλί σας θα πρέπει να μπορεί να μένει ήρεμο. Μην το 'σπρώχνετε' περισσότερο από αυτό που μπορεί να αντέξει. Κανένα λάθος λοιπόν και με σιγουριά αργή κίνηση προς τα εμπρός και πλάγια.

4. Αντικαταστήστε την επιθετική συμπεριφορά με ασκήσεις υπακοής. Σε απόσταση αλλά παρουσία του άλλου σκύλου ,και ενώ έχετε την προσοχή του σκύλου σας, ζητήστε του να 'κάτσει', να 'ξαπλώσει'να 'μείνει' κλπ., και ανταμείψτε τον πλουσιοπάροχα για την υπακοή του και προσοχή που σας δίνει. Του μαθαίνετε ότι το να σας υπακούει παρουσία άλλων σκύλων είναι ασφαλές και 'κερδοφόρο'.

5. Επιδείξτε "αρχηγία". Δείξτε με την στάση σας ,πνευματική και σωματική, ότι εσείς θα τον προστατέψτε αν οι άλλοι σκύλοι πλησιάσουν. Μπείτε ανάμεσα στο σκύλο σας και τον άλλο σκύλο αν αρχήσουν τα 'αγριοκοιτάγματα' και τα άλλα 'ύποπτα' σημάδια. Να έχετε αυτοπεποίθηση και να είστε χαλαρός.Μην τραβάτε το λουρί. Μην πανικοβάλεστε. Σαν αρχηγός πρέπει να εμπνέετε σιγουριά και εμπιστοσύνη. Μάθετε να παρατηρήτε και να 'διαβάζετε' το σκυλί σας. Γνωρίζετε από ποιό σημείο και πέρα το σκυλί σας γίνεται επιθετικό και συνηδειτά μην το υπερβαίνετε. Δουλέψτε τις ασκήσεις υπακοής και έχετε την προσοχή του στραμμένη σε εσάς.

6. Οταν τελικά μπορέσετε να έχετε το σκυλι σας χωρίς λουρί, χρειάζεται να είστε πολύ παρατηρητικός και γρήγορος. Δεν πρέπει να έχουμε 'ατυχήματα'. Συνεχίστε να δουλεύετε τις ασκήσεις υπακοήςσε απόσταση από τα άλλα σκυλιά. Μην τον 'πιέσετε' να γίνει φιλικός. Κρατήσετε τις αποστάσεις από τα άλλα σκυλιά και εκπαιδεύστε τον να ακολουθεί τις οδηγίες σας χωρίς να φοβάται το πλησίασμα από άλλα σκυλιά.Σιγά σιγά θα μπορείτε να τον αφήνετε να παίζει με άλλα 'φιλικά' σκυλιά. Χρειάζεται χρόνος,κόπος, γνώση και υπομονή. Η βοήθεια ενός ικανού εκπαιδευτή σκύλων,με θετικές μεθόδους εκπαίδευσης, είναι σίγουρα μεγάλη βοήθεια. Αν δεν αισθάνεστε σίγουρος για τις δυνατότητές σας , ζητείστε βοήθεια. Η ελειπής γνώση μπορεί να κάνει τα πράγματα χειρότερα ή και επικίνδυνα.


Πηγή:
www.iatronet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: