Μόλις 250 καταθέτες εξωτερικού έχουν εμφανιστεί για τον συμπληρωματικό φόρο

 


Μονο 250 καταθέτες από τους 25.500 που έχουν βγάλει χρήματα στο εξωτερικό και ελέγχονται για φορολογικές παραβάσεις έχουν εισέλθει μέχρι σήμερα στην ειδική ...εφαρμογή της γενικής γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) για να δηλώσουν τα κεφάλαια με συμπληρωματική φορολογική δήλωση και να πληρώσουν τον επιπλέον φόρο που του αντιστοιχεί.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΓΓΠΣ, από τους συνολικά 25.500 φορολογουμένους (για τους οποίους έχουν διαπιστωθεί διαφορές μεταξύ των εμβασμάτων και των δηλωθέντων εισοδημάτων) έχουν ζητηθεί διευκρινίσεις μόνο από 3.000 άτομα και από αυτούς έχουν υποβάλει συμπληρωματική δήλωση μόνο 250.

Μετά την εκπνοή της προθεσμίας, στις 31 Ιανουαρίου, η ΓΓΠΣ θα αποστείλει νέες επιστολές προς τους εν λόγω φορολογούμενους, όπου θα αναγράφονται οι διαφορές μεταξύ των καταθέσεων και των εισοδημάτων τους και θα καλούνται να καταβάλουν φόρο 45% επί των διαφορών αυτών ως μη δηλωθέν εισόδημα.

Η αρχική λίστα περιλάμβανε 54.000 πρόσωπα με εμβάσματα συνολικού ύψους 22 δισ. ευρώ στο διάστημα 2009-2011. Από αυτούς υπό έλεγχο βρίσκονται 25.500, οι οποίοι εμφανίζουν «προβληματικό» πόθεν έσχες, καθώς δεν δικαιολογεί τις καταθέσεις που φυγαδεύτηκαν στο εξωτερικό.

Στο μικροσκόπιο βρίσκονται εμβάσματα ύψους 7 δισ. ευρώ και αν οι εν λόγω φορολογούμενοι δεν δικαιολογήσουν εγκαίρως τα ποσά αυτά ή δεν προχωρήσουν σε ρύθμιση, τότε οι ελεγκτικές υπηρεσίες θα προχωρήσουν σε δέσμευση τραπεζικών καταθέσεων και επιβολή φόρων και προστίμων για τα αδήλωτα εισοδήματα.

Αν δεν μπορούν να αποδείξουν ότι τα κεφάλαια που έβγαλαν στο εξωτερικό είναι νόμιμα και έχουν πληρωθεί οι οφειλόμενοι φόροι και αν δεν κάνουν συμπληρωματική φορολογική δήλωση για τα κεφάλαια αυτά, θα τους επιβληθεί φόρος με συντελεστή έως και 45% μαζί με τα προβλεπόμενα πρόστιμα και προσαυξήσεις.

express.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: