Κυριακή, 6 Νοεμβρίου 2011

Αλλεργική δερματίτιδα από ψύλλους

Αλλεργική δερματίτιδα από ψύλλουςΗ αλλεργική από ψύλλους δερματίτιδα (ΑΨΔ) είναι η συχνότερη αλλεργική δερματίτιδα του σκύλου και της γάτας παγκοσμίως. Η συχνότητα ποικίλλει, ανάλογα με το κλίμα, τον πληθυσμό των ψύλλων και την αλλεργική προδιάθεση του ζώου. Η οσφυϊκή χώρα, η ουρά, η οπίσθια και έσω επιφάνεια των πίσω ποδιών και η κοιλιακή χώρα είναι οι περιοχές όπου κυρίως εμφανίζονται δερματικές αλλοιώσεις στο σκύλο ενώ στη γάτα μπορεί να παρατηρηθούν επιπλέον και στη ράχη, στο ύψος της ωμοπλάτης.

Η ΑΨΔ είναι μία κνησμώδης δερματίτιδα σε ζώα τα οποία έχουν ανοσολογικά ευαισθητοποιηθεί σε αντιγόνα του σιέλου των ψύλλων. Είναι η συχνότερη δερματίτιδα στα ζώα ενώ σκύλοι και γάτες με ατοπική δερματίτιδα είναι επιρεεπή να απαπτύξουν ΑΨΔ.

Δεν υπάρχει προδιάθεση φυλής ή φύλου και τα συμπτώματα εμφανίζονται ύστερα από μία περίοδο ευαισθητοποίησης, ασυμπτωματική.

Η ένταση και έκταση των δερματικών αλλοιώσεων δεν σχετίζονται με τον αριθμό των ψύλλων, είναι κνησμώδεις και παρατηρούνται όπου διατρέφονται οι ψύλλοι πάνω στο ζώο.

Συχνά καλύπτονται ή συγχέονται με αυτοτραυματικές αλλοιώσεις λόγω του κνησμού (ξυσίματος) του ζώου.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, στο σκύλο μπορεί να μοιάζει με την σαρκοκοπτική ψώρα (προχωρημένες περιπτώσεις).

Πολύ σημαντική είναι η εξόντωση των ψύλλων στο περιβάλλον του ζώου!
Σε εσωτερικούς χώρους: σχολαστική καθαριότητα, ηλεκτρική σκούπα, εφαρμογή παρασιτοκτόνων
Σε εξωτερικούς χώρους: παρασιτοκτόνα στο σπιτάκι του σκύλου ,στις βεράντες, σε σκιερά μέρη, όπου η βλάστηση είναι ψηλή.

Η θεραπεία των ζώων απαιτεί χορήγηση αντισταμινικών φαρμάκων ή/και κορτιζόνης για την ανακούφιση του κνησμού και της φλεγμονής του δέρματος, παράλληλα με αντιαλλεργικά σαμπουάν για τοπική χρήση.
Αρχείο ομάδας adespoto.gr -Περιοδικό Ιατρικά 23/3/2004 & 30/3/2004

Δεν υπάρχουν σχόλια: