DOGO ARGENTINO

2338063528_debbf2cb07


Καταγωγή: Αργεντινή

Χρησιμότητα: Πολύ τολμηροί σκύλοι κυνηγιού

Ταξινόμηση F.C.I: Ομάδα 2, Τομέας 2.1 Μολοσσοειδές, Τύπου Μαστίφ.

Γενική Εμφάνιση
Φυσιολογικό είδος μολοσσοειδούς, μεσομορφικό και μακροθαλικό, εντός των επιθυμητών αναλογιών χωρίς γιγαντικές διαστάσεις. Η όψη του είναι αρμονική και δυναμική εξαιτίας των ισχυρών μυών του, οι οποίοι αντιστέκονται κάτω από το σταθερό και ελαστικό δέρμα προσκολλημένοι στο σώμα μέσα από ένα όχι πολύ χαλαρό υποδόριο ιστό. Περπατάει ήσυχα αλλά στιβαρά, επιδεικνύοντας την εξυπνάδα του και τη γρήγορη ανταπόκρισή του και φανερώνει τη μόνιμη χαρούμενη φυσική ιδιοσυγκρασία του μέσα από την κίνησή του. Πέρα από την ευγενική και αγαπησιάρικη φύση του και την απαστράπτουσα λευκότητα, οι σωματικές αρετές του τον μετατρέπουν σε έναν πραγματικό αθλητή.

Συμπεριφορά και  Χαρακτήρας

Είναι εύθυμο, ειλικρινές, ταπεινό, φιλικό και δε γαυγίζει πολύ, έχοντας πάντα συναίσθηση της δύναμής του. Δεν πρέπει ποτέ να είναι επιθετικό, ένα γνώρισμα που πρέπει να σοβαρά να παρατηρείται. Η κυριαρχική συμπεριφορά του το κάνει να αγωνίζεται συνεχώς για το χώρο του με είδη του ίδιου φύλου, περισσότερο παρατηρείται αυτή η συμπεριφορά μεταξύ των αρσενικών. Σαν κυνηγός, είναι έξυπνος, σιωπηλός, ατρόμητος και γεναίος.

Τρίχωμα
Ενιαίο, κοντό, ευθύ και απαλό στην αφή, με μέσο όρο μήκους από 1,5 έως 2 εκ. Ποικιλία πυκνότητας και πάχους σύμφωνα με τα διαφορετικά κλίματα.

Χρώμα: Εντελώς λευκό, μόνο ένα μάυρο ή σκούρου χρώματος μπάλωμα γύρω από το μάτι επιτρέπεται, αρκεί να μην καλύπτει πάνω από το 10% του κεφαλιού.

ΜΕΓΕΘΟΣ
Ύψος στο ακρώμιο: Αρσενικά: 62 έως 68 εκ. Θηλυκά: 60 έως 65 εκ.
------------------------------------------------------------------------------
Προβλήματα Υγείας

Το Dogo Argentino είναι γενικά μια υγιής φυλή, αλλά, όπως όλες οι φυλές, ορισμένες γενετικές διαταραχές μπορεί να μας απασχολήσουν.

Κωφότητα: Όπως όλα τα κυρίως άσπρα σκυλιά, το Ντόγκο μπορεί να γεννηθεί εν μέρει ή ολικώς κωφό. Κατά συνέπεια, είναι πάρα πολύ σημαντικό να εξετάζονται ΟΛΑ τα Dogos για BAER.
Δυσπλασία Ισχίων: Αν σκέφτεστε να υιοθετήσετε ένα κουτάβι Ντόγκο Αρτζεντίνο, ή άλλης φυλής, είναι πολύ σημαντικό να είστε επιλεκτικός ώστε να  διαλέξετε έναν υπεύθυνο και καλής φήμης εκτροφέα. Βεβαιωθείτε ότι οι γονείς του κουταβιού είναι ελεύθεροι προβλημάτων υγείας.

Συνθήκες Ζωής
Αυτή η φυλή θα είναι εντάξει σε ένα διαμέρισμα αν ασκείται επαρκώς και είναι καλύτερα με μια μεσαίου μεγέθους αυλή. Βεβαιωθείτε να έχετε το Ντόγκο μέσα στο σπίτι όταν η θερμοκρασία είναι πολύ χαμηλή.

Άσκηση
Δώστε σε αυτό το σκύλο πολλή άσκηση. Έχουν ανάγκη να βγαίνουν καθημερινά για έναν μεγάλο περίπατο ή jogging.

Διάρκεια Ζωής
Περίπου 10-12 χρόνια

Καλλωπισμός
Το μονό άσπρο τρίχωμα είναι πολύ εύκολο στη φροντίδα και δε μυρίζει σκυλίλα. Δώστε ιδιαίτερη σημασία στα νύχια, καθώς έχουν την τάση να μεγαλώνουν πολύ γρήγορα και για αυτό χρειάζονται συχνά κλιπάρισμα. Αυτή η φυλή είναι μετρίου μαδήματος.

Αναγνώριση
FCI, NKC, APRI, ACR, ACA

Δεν υπάρχουν σχόλια: