Κυριακή, 10 Ιουλίου 2011

Αντιδρούν και αντιπροτείνουν σχετικά με το νέο νομοσχέδιο για την προστασία των ζώων

Συνέντευξη Τύπου θα δώσουν την Τρίτη 12 Ιουλίου (στις 13:30, Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων, αμφιθ. «Αντώνης Τρίτσης», Ακαδημίας 50) οι εκπρόσωποι των φιλοζωικών σωματείων, προκειμένου να διατυπώσουν τις θέσεις του ενάντια στο σχέδιο νόμου (που εγκρίθηκε στις 6 Ιουλίου από το Υπουργικό Συμβούλιο) σχετικά με την προστασία των ζώων.
Όπως αναφέρουν οι τρεις δευτεροβάθμιοι φιλοζωικοί φορείς (Πανελλήνια Φιλοζωική Ομοσπονδία, Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία, Ζωοφιλική Ομοσπονδία Σωματείων Αττικής και Σαρωνικού): «Το σχέδιο αυτό αποτελεί συνειδητά σχέδιο εκμετάλλευσης των ζώων, προώθησης οικονομικών συμφερόντων συγκεκριμένων συντεχνιών καθώς και σχέδιο στραγγαλισμού των φιλοζωικών οργανώσεων, οι οποίες στέκονται βασικό εμπόδιο στην επίτευξη των σκοπών τους. Τι επιδιώκεται και από ποιούς και ποιά συμφέροντα εξυπηρετούνται; Τις θέσεις και τις προτάσεις των τριών ομοσπονδιών στηρίζει και η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Ζωοφιλικών Σωματείων.
Τι λέει η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή 110 Ζωοφιλικών Σωματείων
Η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή 110 Ζωοφιλικών Σωματείων με σημερινή ανακοίνωση καταγγέλλει το νέο νομοσχέδιο, που μόνο για την προστασία των ζώων δεν ενδιαφέρεται. Συγκεκριμένα σε σχετικό δελτίο τύπου αναφέρεται ότι: «Στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο εγκρίθηκε το σχέδιο νόμου  για την “προστασία” των ζώων, έτσι όπως προέκυψε μετά την δημόσια διαβούλευση.
Μελετώντας το, έκπληκτοι είδαμε ότι καμία από τις προτάσεις που κατέθεσαν  τα φιλοζωικά σωματεία, οι Ομοσπονδίες και  χιλιάδες πολίτες δεν υιοθετήθηκε από την ηγεσία  του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ενώ  αντίθετα απαλείφθηκαν ακόμη και κάποια θετικά σημεία του αρχικού σχεδίου.
Ο εμπαιγμός των φιλοζωικών συλλόγων, που άρχισε όταν η αποχωρήσασα υφυπουργός μας διαβεβαίωνε, ότι θα κάνει αποδεκτές τις περισσότερες από τις προτάσεις μας, που καταθέσαμε  στην διαβούλευση, συνεχίστηκε και από τον νέο υφυπουργό, ο οποίος μας φέρνει προ τετελεσμένων γεγονότων.
Αφού πρώτα  φέρνει για έγκριση το νομοσχέδιο στο υπουργικό συμβούλιο μετά ορίζει συναντήσεις με τα φιλοζωικά σωματεία και Ομοσπονδίες. Αυτή η πρακτική δύο τινά μπορεί να σημαίνει. Ή πρόκειται για ένα γενικό “μπάχαλο” ή σπεύδουν άρον - άρον να τελειώνουν  μέσα στην περίοδο των μπάνιων του λαού με ένα σχέδιο νόμου που προωθεί συντεχνιακά - οικονομικά συμφέροντα πίσω από ένα απατηλό τίτλο περί προστασίας των ζώων.
Το μετά την διαβούλευση νομοσχέδιο οδηγεί σε  συρρίκνωση την δράση και την υπόσταση των φιλοζωικών συλλόγων, σωματείων & οργανώσεων ευνοεί προκλητικά  το κύκλωμα και το παρακύκλωμα γύρω από τα ζώα, δημιουργεί νέες στρατιές αδέσποτων, επαναφέρει έμμεσα τον θεσμό του μπόγια,  εξοβελίζει στο πυρ το εξώτερο τα ζώα, ως να πρόκειται για μιάσματα, διατηρεί  αντιεπιστημονικές απόψεις  γύρω από τα θέματα των ζωοανθρωπονόσων, επιτρέπει να χαρακτηρίζονται συλλήβδην επιθετικά και επικίνδυνα, χιλιάδες ζώα, αναιρεί στην πράξη  την εθελοντική βοήθεια ευρωπαίων επιστημόνων, αφήνει ασύδοτους τους εμπόρους και τους εκτροφείς ζώων να παράγουν χιλιάδες νέα ζώα για να πλουτίζουν αυτοί, ευνοεί την αθρόα εγκατάλειψη ζώων, επιβαρύνει με εξοντωτικά πρόστιμα τα ήδη εξαντλημένα οικονομικά και όχι μόνο φιλοζωικά σωματεία και χιλιάδες εθελοντές.
Τα λίγα θετικά σημεία του αρχικού σχεδίου νόμου σε καμία περίπτωση δεν μπορούν και δεν πρέπει να αποτελέσουν άλλοθι για να περάσει ένα αντιφιλοζωικό νομοσχέδιο. Ζητάμε ή την πλήρη αναμόρφωσή του  ή την απόσυρσή του και την ενσωμάτωση των θετικών  στοιχείων του νομοσχεδίου κυρίως αυτών που αφορούν στους κανόνες ευζωίας και στην θέσπιση αυστηρών ποινών και προστίμων γι αυτούς που κακοποιούν ή δολοφονούν ζώα στην ήδη υπάρχουσα νομοθεσία.
Οι ευθύνες τόσο των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών του Υπουργείου που συνέταξαν αυτό το σχέδιο όσο και οι πολιτικές ευθύνες των υπουργών, που το αποδέχτηκαν  είναι τεράστιες. Η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Ζωοφιλικών Σωματείων θα προχωρήσει σε  κάθε ενέργεια προκειμένου να ψηφιστεί ένας νόμος που θα έχει φτιαχτεί για να προστατεύει τα ζώα και όχι ένας νόμος που  οι άνθρωποι θα γίνονται πλούσιοι από την εκμετάλλευσή τους».

Απο zoosos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: