Η Εισαγγελία Εφετών Κρήτης υπενθυμίζει τα δικαίωματα των ζώων

H Εισαγγελέας Εφετών Κρήτης, Ειρήνη Χρυσογιάννη, έστειλε στους εισαγγελείς Πρωτοδικών του νησιού επιστολή με την οποία υπενθυμίζει τους όρους και τους κανόνες ευζωίας των ζώων.
Η εισαγγελέας ζητά από τους εισαγγελείς της Κρήτης να δώσουν στις αστυνομικές υπηρεσίες τις κατάλληλες οδηγίες, ώστε να γίνεται πιστή και απαρέγκλιτη εφαρμογή των διατάξεων περί προστασίας των ζώων.
Η Εισαγγελία Εφετών Κρήτης υπενθυμίζει και την προηγούμενη παραγγελία της, για τις περιπτώσεις διαπίστωσης αυτόφωρου εγκλήματος, όταν γίνονται παραβάσεις των διατάξεων, που αφορούν την ευζωία των ζώων.
Η Πανελλήνια Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία δίνει καθημερινά τη δική της μάχη στο νησί της Κρήτης, έχοντας ως συνοδοιπόρους τους φιλόζωους του νησιού και τα σωματεία, που υπάρχουν σε κάθε νομό, ώστε τελικά να υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα.
Οι εποχές που οι φιλόζωοι στην Κρήτη, αντιμετωπίζονταν ως γραφικοί – ευαίσθητοι από τις τοπικές αρχές (κάθε είδους), μάλλον πέρασαν.
Όμως η καλλιέργεια της φιλοζωίας είναι μια διαδικασία που απαιτεί συνεχή «εκπαίδευση». Στην Ελλάδα θα απαιτηθεί χρόνος μέχρι οι κάτοικοι της να αποδεχτούν αυτή τη στάση ζωής, και να μην αντιμετωπίζουν τα ζώα, που είναι συναισθανόμενα όντα, ως αντικείμενα.
Η προάσπιση των δικαιωμάτων των ζώων δεν είναι μια εύκολη υπόθεση, απαιτεί εγρήγορση, συνεχείς επαφές με αρμόδιους φορείς, χρόνο για την σωτηρία των ζώων, και χρήμα για τη φροντίδα τους (τροφές, περίθαλψη, φιλοξενία, κ.ο.κ.).
Το γεγονός ότι μια φιλοζωική ομοσπονδία κατάφερε με τη δράση της να εκμαιεύσει μια τέτοια επιστολή από την Εισαγγελία Εφετών είναι πραγματικά ένας άθλος.

Πρωτόκολλο Ευζωίας Ζώων Συντροφιάς
Βάσει του νόμου 1197/81 εφόσον δεν τηρούνται οι παρακάτω προϋποθέσεις τότε συνιστάται ποινικό αδίκημα:
- Χορήγηση καταλλήλου και επαρκούς δια το είδος τροφής και ύδατος.
- Απολύτως ακατάλληλη στα «βαρελόσκυλα» η χορήγηση ψοφιμιών ως τροφή.
- Καθαρό Νερό (όχι μουχλιασμένο, λασπωμένο και πράσινο).
- Απαγορεύεται να αφήνονται απότιστα για ημέρες ζώα εν γένει (ειδικά το καλοκαίρι).
- Σκεύη τροφής και νερού καθαρά.
- Εξασφάλιση καταλύματος, άνετου, υγιεινού, προσαρμοσμένου στον φυσικό τρόπο διαβιώσεως των ζώων.
- Σε αυτή την κατηγορία ΔΕΝ εμπίπτουν τα βαρέλια, ντεπόζιτα ή άλλες πρόχειρες κατασκευές, που δεν παρέχουν προστασία από τις καιρικές συνθήκες στα ζώα πάσης φύσεως.
- Απαγορεύεται η παντελής έλλειψη καταλύματος με τα ζώα στο έλεος των καιρικών συνθηκών.
- Επίσης σε περιπτώσεις που υπάρχει κάποιο είδος καταλύματος αυτό θα πρέπει να προστατεύεται από τον καύσωνα, από το κρύο, τον παγετό και τις βροχές.
- Η έκθεση του ζώου σε ακραίες καιρικές συνθήκες είναι μορφή κακοποίησης
Βάσει του νόμου (2017/92, άρθρο 3, παρ. 1) «κανείς δεν πρέπει να κάνει άσκοπα ένα ζώο συντροφιάς να πονά, υποφέρει ή να αγωνιά.
Βάσει του νόμου (2017/92, άρθρο 4, παρ. 2, β) «Κάθε άτομο που έχει ένα ζώο συντροφιάς πρέπει να του παρέχει τις κατάλληλες δυνατότητες άσκησης»
Βάσει του νόμου (3170/2003 άρθρο 2, Υποχρεώσεις Ιδιοκτητών) είναι «Υποχρεωτική η ηλεκτρονική σήμανση. Μέριμνα για την ευζωία του (στην έννοια της ευζωίας δεν μπορεί να νοούνται τα βαρέλια, η αλυσόδεση, τα τσιμπούρια, η απίσχναση, η έλλειψη νερού, η έκθεση στις καιρικές συνθήκες, η ακινησία, η μη κτηνιατρική περίθαλψη, έλλειψη βιβλιαρίου υγείας κ.τ.λ.).
- Απαιτείται μεταξύ άλλων και ο αμεσος καθαρισμός του χώρου.
- Απαγορεύεται επίσης ρητά η μόνιμη παραμονή σε μπαλκόνια (χωρίς να εισέρχεται το ζώο εντος της οικίας) οι ακάλυπτοι χώροι πολυκατοικιών κ.τ.λ.).
- Εφόσον το ζώο αφαιρεθεί από το σημείο, που έγινε η καταγγελία, ο κηδεμόνας είναι υποχρεωμένος να καταδείξει στα αστυνομικά όργανα το σημείο που ευρίσκεται.
Συνοπτικά οι κανόνες ευζωίας των ζώων σύμφωνα με την Ελληνική Νομοθεσία
- Βαρέλια, ντεπόζιτα πρόχειρες ανεπαρκείς κατασκευές: απαγορεύονται
- Αλυσόδεση: απαγορεύεται.
- Επιτρέπεται το ζώο να βρίσκεται σε χώρο άνετο (περιφραγμένο) ώστε το ζώο να μπορεί να εκγυμνάζεται και να τρέχει ελεύθερο.
- Ζώα συντροφιάς στους ακάλυπτους χώρους πολυκατοικιών & μόνιμη παραμονή σε μπαλκόνια: απαγορεύονται
- Ζώα χωρίς καθαρό νερό και φαγητό: απαγορεύονται
- Ζώα με κρότωνες (τσιμπούρια), ψύλλους, κ.τ.λ.: απαγορεύονται
- Ζώα εκτεθειμένα στις καιρικές συνθήκες (καύσωνα, ήλιο, χιόνια, κρύο) χωρίς κατάλληλο κατάλυμα (σκίαση, προστασία): απαγορεύονται
- Υποχρεωτική ύπαρξη βιβλιαρίου υγείας. Σε αυτό αναγράφονται οι τελευταίοι εμβολιασμοί και οι αποπαρασιτώσεις με αναφορά στον ειδικό κωδικό της ηλεκτρονικής σήμανσης του ζώου (μικροτσίπ), επαρκώς υπογραμμένα από τον κτηνίατρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: