Αλαλούμ με το νέο νομοσχέδιο για την προστασία των ζώων

13.07.2011 - 18:38
See video
Κατά τη δίωρη συνάντηση με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννη Δριβελέγκα, που πραγματοποιήθηκε στις 12 Ιουλίου οι εκπρόσωποι των ομοσπονδιών των φιλοζωικών σωματείων εξέφρασαν την οργή και την αγανάκτησή τους σχετικά με το σχέδιο νόμου - που είχε επίσημα αναρτηθεί στο site του ΥΠ.Α.Α.Τ. - το οποίο καταργεί τη δράση των φιλοζωικών σωματείων, αφήνει τελείως απροστάτευτα τα ζώα και βέβαια ευνοεί προκλητικά διάφορα οικονομικά συμφέροντα.
Τι είπαν σωματεία και αρμόδιοι υπουργοί
Στην συνάντηση αυτή – στην οποία για λίγο εμφανίστηκε και ο αρμόδιος υπουργός, Κώστας Σκανδαλίδης – δόθηκε η ευκαιρία στους εκπροσώπους των σωματείων να αναπτύξουν τις πιο βασικές, από τις θέσεις τους. Τόσο ο υπουργός όσο και ο υφυπουργός διαβεβαίωσαν, ότι είναι ανοικτοί στις προτάσεις, τις οποίες και ζήτησαν να τους τις καταθέσουν εκ νέου, μέχρι την Παρασκευή το αργότερο, καθώς από βδομάδα επίκειται νέα συνάντηση των τριών φιλοζωικών ομοσπονδιών στο ΥΠ.Α.Α.Τ..
Στο εύλογο ερώτημά των εκπροσώπων των σωματείων γιατί πρέπει να καταθέσουν και πάλι τις για πολλοστή φορά κατατεθειμένες προτάσεις τους, η απάντηση ήταν μάλλον ασαφής.
Ο κ. Δριβελέγκας κατέστησε σαφές ότι πρόθεση της κυβέρνησης και του υπουργείου είναι το νομοσχέδιο για τα ζώα να ψηφιστεί σύντομα, μέσα στο καλοκαίρι. Τα όσα έγιναν το απόγευμα της ίδιας μέρας καθώς από «λάθος» υπαλλήλου αναρτήθηκε στο διαδίκτυο και μάλλον εγκρίθηκε (;) και στο Υπουργικό Συμβούλιο στις 6 Ιουλίου 2011 διαφορετικό κείμενο νομοσχεδίου από εκείνο που είχε παραδώσει η πρώην υφυπουργός, Μιλένα Αποστολάκη, δικαιολογούν απόλυτα την οργισμένη, ακαριαία και κοινή αντίδραση των φιλοζωικών συλλόγων και ισχυροποιούν ακόμη περισσότερο την εκφρασμένη πεποίθησή τους για τον αρνητικό ρόλο που διαδραματίζουν για πάρα πολλά χρόνια, οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες του ΥΠ.Α.Α.Τ., γεγονός το οποίο δεν προτίθενται - όπως δηλώνουν - να αφήσουν να περάσει έτσι.
Όπως αναφέρουν από την Π.Σ.Ε.Ζ.Σ. «Οφείλουμε δε να πούμε ότι το σχέδιο νόμου που η κ. Αποστολάκη παρέδωσε στον υπουργό, κ. Σκανδαλίδη, ικανοποιεί αρκετά από τα αιτήματα μας και απομένει από εδώ και στο εξής να αγωνιστούμε για να ικανοποιηθούν και τα υπόλοιπα, που θα καταθέσουμε την Πέμπτη, 14 Ιουλίου. Η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή 110 Ζωοφιλικών Σωματείων ήταν παρούσα στην συνάντηση μέσω της εκπροσώπου της στην Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία.
Μείζονος σημασίας θέματα που θα τεθούν ξανά υπ’ όψιν του αρμοδίων είναι ο περιορισμός γεννήσεων που γίνονται σε εκτροφεία αλλά και από ιδιώτες, δραστική μείωση των εισαγωγών ζώων, δωρεάν σήμανση ή ελάχιστο κόστος για την τοποθέτηση τσιπ, κυρώσεις κατά των δήμων, οι οποίοι δεν φροντίζουν τα αδέσποτα τους.
Όμως αν δεν αλλάξουμε μέσα μας αντίληψη και νοοτροπία, όσοι νόμοι και να ισχύσουν, απλά θα βελτιώνουν λίγο την ιδιαίτερα κακή κατάσταση - έτσι όπως έχει διαμορφωθεί από τις συμπεριφορές μας - σε βάρος των ζώων.
Aλαλούμ από το λάθος υπαλλήλου...
Το αλαλούμ που επικράτησε από το απόγευμα της περασμένη Τρίτης με το νέο αλλά τελικά λανθασμένο (!) νομοσχέδιο για τα κατοικίδια και τα αδέσποτα περιγράφει το ρεπορτάζ της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ. Αξίζει να το δείτε!

Δεν υπάρχουν σχόλια: