Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, ότι τα  σκυλιά  προσπαθούν να διεκδικήσουν την θέση τους έναντι των άλλων σκύλων ή τον άνθρωπο, έρευνα που δημοσιεύεται από τους ακαδημαϊκούς του Πανεπιστημίου του Τμήματος του Μπρίστολ της κλινικής κτηνιατρικής Επιστημών στο περιοδικό Journal of Veterinary Συμπεριφορά: Κλινικές Εφαρμογές και Έρευνας  έδειξαν τα παρακάτω.

Οι ερευνητές πέρασαν έξι μήνες μελετώντας τα σκυλιά ελεύθερα να αλληλεπιδρούν με άλλα σκυλιά, και επανανέλυσαν τα δεδομένα από άλλες μελέτες άγριων σκύλων, προτού καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι οι ατομικές σχέσεις μεταξύ των σκύλων είναι αποτέλεσμα εκμάθησης  μέσω των εμπειριών και δεν πηγάζει από την επιθυμία τους  να διεκδικήσουν τη «δεσπόζουσα θέση».

Η μελέτη αυτή,  δείχνει ότι τα σκυλιά δεν πορεύονται με γνώμονα  τη διατήρηση της θέση τους στην ιεραρχία της αγέλης τους, όπως κηρύττουν πολλοί γνωστοί εκπαιδευτές σκύλων.

Κάθε άλλο μάλιστα, λένε οι ακαδημαϊκοί , ότι προσεγγίσεις εκπαίδευσης  με στόχο την "μείωση της κυριαρχίας» είναι άνευ αξίας για  θεραπεία επιθετικών  προβλημάτων,  είναι πραγματικά επικίνδυνη και μπορεί να συμβάλλει σε χειρότερες συμπεριφορές του σκύλου αργότερα.

Συμβουλές στους ιδιοκτήτες  όπως να τρώνε πριν από  το σκυλί τους ή να περπατάνε πρώτοι ανάμεσα από πόρτες, δεν θα επηρέαζε τη συνολική αντίληψη του σκύλου για τη σχέση τους,  απλώς τους διδάσκουμε τι  περιμένουμε να κάνουν σε αυτές τις συγκεκριμένες καταστάσεις. Πολύ χειρότερα δε, τεχνικές όπως η επιβολή του σκύλου στο πάτωμα, αρπάζοντας μέρος της ωμοπλάτης και  τινάγματα, θα κάνουν τα σκυλιά αγχώδη και ενδεχομένως να οδηγήσουν σε μια κλιμάκωση επιθέσεων.

Δρ Ρέιτσελ Casey, Senior Lecturer στο Companion Animal Behaviour και Πρόνοιας του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ, δήλωσε: «Η υπόθεση κουβέρτα ότι κάθε σκύλος έχει ως κίνητρο την κάποια έμφυτη επιθυμία να ελέγχει τους ανθρώπους και άλλα σκυλιά είναι ειλικρινά γελοία. Υποτιμά σημαντικά τις  επικοινωνιακές και μαθησιακές ικανότητες των σκύλων. Οδηγεί επίσης στην χρήση καταναγκαστικών τεχνικών εκπαίδευσης και στην πραγματικότητα μπορεί να προκαλέσει προβλήματα συμπεριφοράς.

«Στην κλινική παραπομπή μας πολύ συχνά βλέπουμε  σκυλιά που έχουν μάθει να δείχνουν επιθετικότητα προς αποφυγή μιας αναμενόμενης  τιμωρίας. Οι ιδιοκτήτες μένουν άφωνοι όταν τους εξηγούμε ότι το σκυλί τους έχει τρομοκρατηθεί από αυτά και γι αυτό δείχνει επιθετικότητα, λόγω  δηλαδή των τεχνικών που έχουν χρησιμοποιηθεί  αλλά όχι από υπαιτιότητα τους  όταν μάλιστα έχουν συμβουλευτεί να το πράξουν.
.
Η κτηνίατρος και  διευθυντής Chris Laurence MBE, πρόσθεσε:
 "Μπορούμε να καταλάβουμε πότε ένα σκυλί που έρχεται σε μας το οποίο έχει υποβληθεί σε «τεχνικές μείωσης κυριαρχίας » την αγαπημένη εκπομπή των εκπαιδευτών σκύλων της τηλεόρασης. Συνήθως είναι πολύ φοβισμένα, πράγμα το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε επιθετικότητα προς τους ανθρώπους.

"Δυστυχώς, πολλές τεχνικές που χρησιμοποιούνται για να διδάξουν ένα σκυλί που ο ιδιοκτήτης τους  είναι αρχηγός της αγέλης είναι αντιπαραγωγικές. Δεν θα πάρετε μια καλύτερη συμπεριφορά, αλλά είτε θα καταλήξετε με ένα σκυλί που φοβάται τόσο πολύ έχοντας καταργήσει όλες της φυσιολογικές του συμπεριφορές, ή θα είναι τόσο επιθετικός για οτιδήποτε υπάρχει γύρω. "

Δείτε το πλήρες κείμενο

Δεν υπάρχουν σχόλια: