Μαθήματα κολύμβησης για σκύλους!

Όλα τα σκυλιά μπορούν να μάθουν κολύμπι και να μην φοβούνται το νερό, αρκεί να τα μάθετε με τον σωστό τρόπο. Σημειώστε ότι δεν γεννιούνται όλα τα σκυλιά με έμφυτο ταλέντο στην κολύμβηση. Μερικά λατρεύουν το νερό αλλά κάποια άλλα δεν θέλουν ούτε το πόδι τους να βρέχεται.

Δοκιμάστε λοιπόν πρώτα απ όλα να εξοικειώσετε το σκυλάκι σας με το νερό. Αν είναι κουτάβι, στο σπίτιγια παράδειγμα,  όσο πλένετε τη βεράντα. Αν είναι καλοκαίρι απλά αφήστε το σκυλάκι να γνωρίσει το τρεχούμενο νερό, χωρίς να το ζορίζετε και χωρίς να το βρέχετε ή να το πιτσιλάτε! Ένα μεγάλο μπωλ με φρέσκο νερό μπορεί να γίνει το αγαπημένο του παιχνίδι αν ρίξετε μέσα μία μπαλίτσα.

Αν το σκυλάκι σας είναι πιο μεγάλο (ή εμβολιασμένο κουτάβι), πάρτε το σε μία παραλία. Αφήστε το να παίξει στην άμμο και μην το αναγκάζετε να μπει στο νερό. Αφήστε το ελεύθερο να παίξει με τα κύματα και να καταλάβει ότι δεν είναι κάτι κακό το νερό που βγαίνει προς τα έξω.

Και πάμε στο ''ψητό''! Για να μπει ο σκύλος στο νερό, θα πρέπει να έχει γνωρίσει το νερό όπως είπαμε παραπάνω.
Εφόσον έχει ευχάριστες εμπειρίες στο σπίτι, με το λάστιχο ή ακόμα και με μικρή πλαστική πισίνα που μπορείτε να έχετε στον κήπο, η θάλασσα θα του φανεί γνώριμη και όχι κάτι απειλητικό.

Μην αναγκάζετε όμως το σκύλο να μπει στο νερό, τραβώντας τον απ το λουρί ή πετώντας τον στο νερό.

Μπείτε στη θάλασσα και καλέστε το σκύλο να έρθει ή πετάξτε στο νερό το αγαπημένο του μπαλάκι. Με παιχνίδι και ενθάρρυνση θα αρχίσει να μπαίνει στο νερό, μέχρι εκεί που θέλει και κάποια στιγμή θα μπει και πιο μέσα!

ΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ
  • Αν έχετε πισίνα (πλαστική ή αληθινή) στο σπίτι, θα πρέπει να προσέξετε τον χειμώνα: ο σκύλος μπορεί να περπατά πάνω στο κάλυμμα και αν πέσει μέσα στη πισίνα θα παγιδευτεί με κίνδυνο να πνιγεί. Περιφράξτε την πισίνα και μην αφήνετε το σκύλο χωρίς επίβλεψη.
  • Αν είστε στην θάλασσα, φροντίστε να δίνετε νερό (εμφιαλωμένο) στο σκύλο σας συχνά και μην τον αφήνετε να πίνει θαλασσινό νερό, που μπορεί να προκαλέσει τοξική μόλυνση.
  • Μην δίνετε νερό στο σκύλο σας από τοπικές, δημόσιες βρύσες. Το παράσιτο giardia παραμονεύει και προκαλεί άσχημες διάρροιες και εμετούς.
  • Τα ζώα κολυμπούν κουνώντας και τα τέσσερα πόδια τους. Έτσι κουράζονται πιο εύκολα. Μην αφήνετε το σκύλο σας να κολυμπά για περισσότερο από 10 λεπτά και μην τον αφήνετε μόνο στο νερό, στη θάλασσα.
  • Αν τα σκυλιά σας είναι ιδιαίτερα παιχνιδιάρικα, μπορείτε αντί για μπάλα να τους πετάξετε φουσκωτό σωσίβιο ώστε να κρατά το κεφάλι του έξω από το νερό, όσο το κρατά με τα δόντια του.
  • Η θερμοπληξία είναι πάντα κίνδυνος για τα ζώα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και μπορεί να αποβεί μοιραία. Επίσης,μην ξεχνάτε ότι και τα σκυλιά μπορεί να καούν από τον ήλιο, στη μύτη, πάνω από τα μάτια ή ακόμα και στο σώμα, αν έχουν πολύ κοντό τρίχωμα.Γι αυτό εξασφαλίστε σκιά για το σκύλο σας αν τον πάρετε μαζί σας στην παραλία ή μείνετε λίγη ώρα στη θάλασσα.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
  • Θυμηθείτε να έχετε πάντα μαζί σας μπωλ για νερό και σακουλάκια για να μαζέψετε τις ακαθαρσίες του σκύλου σας, από την άμμο.Μην δίνετε δικαιώματα στους μη φιλόζωους...
  • Μην επισκέπτεστε οργανωμένες παραλίες με το σκύλο σας. Επιλέξτε πιο απόμακρες ακτές και ένα δεντράκι για σκιά. Φροντίστε ο σκύλος σας να υπακούει στο ''έλα'' και μην τον αφήνετε να πλησιάζει παιδιά και λουόμενους, αφού δεν ξέρετε τις..διαθέσεις τους έναντι στα ζώα.
  • Μην ξεχάσετε να ξεπλύνετε καλά το σκύλο από το θαλασσινό νερό όταν γυρίσετε σπίτι.
© Adespoto.gr

ΘΥΜΙΖΟΥΜΕ:

Επιτρέπεται να πάρω το σκύλο μου στην παραλία για μπάνιο;

Σύμφωνα με το  Νόμο 3170/2003 ο σκύλος μπορεί να μας ακολουθεί σε υπαίθριους χώρους  - άρα και στην παραλία – αρκεί να είναι δεμένος, να μαζεύουμε τις ακαθαρσίες του και να έχουμε μαζί το βιβλιάριο υγείας του για να αποδείξουμε ότι είναι εμβολιασμένος αν μας ζητηθεί.

Το επόμενο ερώτημα είναι αν επιτρέπεται ο σκύλος να μπει στη θάλασσα.

Στο άρθρο 230, παραγρ. Ζ του Γενικού Κανονισμού Λιμένων (ΦΕΚ 912/11-10-99) ορίζεται ότι: « Απαγορεύεται η κυκλοφορία ζώων και το λούσιμο αυτών σε χώρους λουομένων». Η παράβαση τιμωρείται με 50-150 € πρόστιμο (το ύψος του προστίμου καθορίζει ο λιμενάρχης).

Ωστόσο βρήκαμε ένα διακριτικό παραθυράκι για κείνους που δεν θέλουν να στερήσουν τη δροσιά και τη άσκηση του θαλάσσιου μπάνιου στο σκύλο τους. Η εγκύκλιος Μ.Φ. 3111.10/1/93/20-05-93 της Διεύθυνσης Λιμενικής Αστυνομίας του ΥΠΕΝ διευκρινίζει πως η παραπάνω απαγόρευση δεν περιλαμβάνει απομακρυσμένες τοποθεσίες ακόμα κι αν εκεί συχνάζουν λουόμενοι.


adespoto/zawf

Δεν υπάρχουν σχόλια: