Μπορώ να πάω με το σκύλο μου για μπάνιο;

Τι λέει ο νόμος για τους φιλόζωους λουόμενους

«Επιτρέπεται να πάρω το σκύλο μου στην παραλία για μπάνιο;» αναρωτιούνται πολλοί φιλόζωοι που θέλουν να πάρουν το σκύλο τους μαζί στην παραλία αλλά έρχονται αντιμέτωποι με αλλόφρονες λουόμενους που φωνάζουν «πάρτε το βρωμόσκυλο από την άμμο», «Λάκη, μην πλησιάζεις το σκύλο, θα σε κατουρήσει», «το σκυλί σας μας λερώνει τη θάλασσα» και άλλα τέτοια γραφικά.

Επειδή ο καθένας μπορεί να έχει τη δική του άποψη- και οι ιδιοκτήτες σκύλων και όσοι θέλουν να απολαύσουν το μπάνιο τους- χρήσιμο είναι να γνωρίζουμε όλοι τι προβλέπει ο νόμος και συνεπώς ποια είναι τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις «και των δύο πλευρών».

Σύμφωνα με το Νόμο 3170/2003 ο σκύλος μπορεί να μας ακολουθεί σε υπαίθριους χώρους - άρα και στην παραλία – αρκεί να είναι δεμένος, να μαζεύουμε τις ακαθαρσίες του και να έχουμε μαζί το βιβλιάριο υγείας του για να αποδείξουμε ότι είναι εμβολιασμένος αν μας ζητηθεί.

Το επόμενο ερώτημα είναι αν επιτρέπεται ο σκύλος να μπει στη θάλασσα.

Στο άρθρο 230, παραγρ. Ζ του Γενικού Κανονισμού Λιμένων (ΦΕΚ 912/11-10-99) ορίζεται ότι: « Απαγορεύεται η κυκλοφορία ζώων και το λούσιμο αυτών σε χώρους λουομένων». Η παράβαση τιμωρείται με 50-150 € πρόστιμο (το ύψος του προστίμου καθορίζει ο λιμενάρχης).

Ωστόσο η εγκύκλιος Μ.Φ. 3111.10/1/93/20-05-93 της Διεύθυνσης Λιμενικής Αστυνομίας του ΥΠΕΝ διευκρινίζει πως η παραπάνω απαγόρευση δεν περιλαμβάνει απομακρυσμένες τοποθεσίες ακόμα κι αν εκεί συχνάζουν λουόμενοι.

Πηγή: adespoto.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: